Quantcast
Channel: dag erlend lohne mohn – insam – innovasjon og samfunn
Viewing all 91 articles
Browse latest View live

Fortetting og klimatilpassing

$
0
0

Utviklingen av byer som både er kompakte og klimarobuste vil være en sentral samfunnsutfordring og –oppgave framover. Byene må planlegges og utbygges på en måte som reduserer klimagassutslipp, samtidig med at byene må bli mer klimarobuste. Fortetting i byområder og ved knutepunkt er en veletablert strategi for å oppnå utslippskutt. KS (Kommunesektorens organisasjon) bad insam om å utrede mulige dilemmaer og målkonflikter mellom fortetting og klimatilpasning i byutvikling. Utredningen vil bli brukt av KS som drøftingsgrunnlag i dialog med staten og andre sentrale aktører i klimatilpasningsarbeidet.

insam har hatt ansvar for kunnskapsinnhenting, faglige analyser, utarbeiding av anbefalinger til kommunesektoren og skriving av rapport. Kunnskapsinnhentingen har skjedd gjennom intervjuer av ressurspersoner, gjennomgang av relevant forskning og analyse av eksempler på klimatilpasningsstrategier og –tiltak i en rekke europeiske byer.

Les hele utredningen her.

Foto: CC Elvin


Grønn bymobilitet for alle

$
0
0

Bylivsprogrammet i Drammen gjennomfører et foregangsprosjekt som skal tilrettelegge for at flest mulig mennesker kan oppleve byen og bysentrum som inkluderende og universelt utformet. Fokus er på at reisekjeder skal være både miljøvennlige og sømløse for alle som bruker sentrum. Prosjektet skal etablere et kunnskaps- og beslutningsgrunnlag for gjennomføring av tiltak.

Prosjektet finansieres av Bufdir v/ Deltasenteret.

insam har utarbeidet søknaden og har prosjektledelsen på gjennomføring av foregangsprosjektet.

Foto (klovn): CC Nesster

Byliv i Bragernes Kvartal

$
0
0

I Bragernes Kvartal i Drammen sentrum planlegges utbygging av boliger, en kafé og en dagligvarebutikk. Vestaksen Eiendom AS ønsker å se på hvordan utbyggingen kan bidra til å styrke bylivet i og rundt kvartalet – til fordel for både framtidige beboere og byens befolkning i øvrig. Prosjektet Byliv i Bragernes Kvartal har som mål å bli et foregangsprosjekt for hvordan bylivsperspektivet kan integreres i større utbyggingsprosjekter. Prosjektet skal konkretisere og teste ut aktuelle bylivsidéer i et samarbeid mellom utbygger, Drammen kommune, Byen Vår Drammen og kultur- og næringsaktører i byen.

insam har ansvar for prosess- og prosjektledelse.

Foto: CC Nicolas Alejandro

Byen som bomiljø

$
0
0

Drammenskonferansen 2016 vil fokusere på det å bo i byen. Stadig flere av oss skal bo i byer, hvordan skal byene utvikle seg i forhold til dette? Trenger vi nye konsepter? Hvem skal vi bygge for? Dato for neste års konferanse: Onsdag 16. Mars 2016 kl. 08.00 –16.00 på Union scene, Drammen

Drammenskonferansen er en årlig begivenhet med fokus på innovativ by- og stedsutvikling. Konferansen er en nasjonal arena for presentasjon, drøfting og grunnlag for ny praksis.

Følg med på nettstedet www.drammenskonferansen.no for oppdateringer.

Byliv på Strømsø torg

$
0
0

Strømsø Torg er et vakkert torg sentralt beliggende ved jernbanestasjonen og bybrua i Drammen. Torget ble omfattende oppgradert i 2011 og har en nydelig vannfontene, innfelte lysbaner, kirsebærtrær og gode sittesoner. Den fysiske strukturen er derfor godt tilrettelagt for byliv. Torget benyttes i dag i hovedsak av reisende; både lokalt og av pendlere inn og ut av Drammen. Målsetningen med prosjektet er tilføre torget aktivitet. På kort og lang sikt.

Kaffe – Vann – Info
Prosjektet skal bidra til å skape liv på torget slik at brukere av torget og knutepunktet får en god opplevelse ved møte med Drammen. Økt aktivitet og flere mennesker på torget vil gi økt trivsel og bedre næringsgrunnlag for aktører tilliggende torget. Prosjektet har jobbet med følgende strategi: Kaffe – Vann- Info. Prosjektet har i fase 1 arbeidet med en langsiktig strategi om å få til et målpunkt med kaffeservering, en fast vannpost og informasjon og forvaltning av torgets  rullerende aktiviteter gjennom året. Sommeren 2015 er det igangsatt temporære tiltak som skal kunne evalueres for videre erfaring i arbeid med strategien Kaffe – Vann – Info.

Les hele sluttrapporten her

 

Innovasjon i sentrumsutvikling

$
0
0

Norsk sentrumsutvikling (NSU) arranger i oktober sin 18. sentrumskonferanse. Denne gangen i Stavanger. I år er temaet «Mellom bevaring og innovasjon». Lars Wang fra insam as er invitert til å innlede om innovasjon og omstilling i sentrum foruten at han skal delta i en plenumsdebatt. NSU er en organisasjon for sentrumsforeninger, næringsforeninger og gårdeiersammenslutninger fra hele Norge. Les mer om NSU og Sentrumskonferansen her

Klimaforbedring av eldre hus

$
0
0

Fokuset på energiøkonomisering i nye og eldre hus er i dag stort. Om lag en tredjedel av bolighusene i Norge er bygget før 1956. Innenfor enøk gis det råd fra ulike hold. De fleste av disse konsentrerer seg om større inngrep og mer kompliserte tiltak, med tilhørende store kostnader og høy terskel for gjennomføring. Huseiere kan lett få inntrykk av at energiøkonomisering er dyrt og tidkrevende. Prosjektet «Bærekraftig klimatilpassing av eldre hus» skal vurdere hva som totalt sett er mest effektiv klimaforbedring av husene fra før 1956, og formidle disse løsningene. Prosjektet skal se på mulighetene for å oppnå store effekter med relativt enkle tiltak og lave budsjetter.

Husene fra før 1956 har en annen bygningsfysikk enn de man finner i nyere hus. Det ble benyttet andre bygningsteknikker og andre prinsipper for isolasjon og fuktvandring. Dette må man ta hensyn til ved energiøkonomisering i eldre hus. Faren for skader på grunn av feil bruk av moderne metoder er stor. For å redusere risikoen for fuktskader, råteskader og dårlig inneklima bør man forholde seg til disse husens bygningsfysikk. Kunnskapen, produktene og metodene finnes, men det er behov for å sammenstille disse gjøre dette mer tilgjengelig. Det er utgangspunktet for dette prosjektet. For å finne de riktige tiltakene må man gjøre en grundig gjennomgang av kunnskapsgrunnlaget, finne mangler, gjøre totalberegninger og sørge for at kunnskapen blir oversiktlig og lettere tilgjengelig. Deretter kreves det en omfattende innsats med formidling.

Prosjektet er et samarbeid mellom Fortidsminneforeningen, Riksantikvaren og Bygg og bevar. Prosjektet har økonomisk støtte gjennom kompetansemidler fra Husbanken.

Fortellingen om Norges viktigste bedrift

$
0
0

I forbindelse med oppstarten av Ledelse, innovasjon og demokrati 20. oktober i Drammen presenteres det som trolig er det viktigste business-case i Norge gjennom tidene. Arve Johnsen vil fortelle om etablering av Statoil og drøfte dette i lys av de utfordringer som Norge har stått overfor og hva som kreves for å lede innovasjon i dagens kontekst. Johnsen var direktør for Statoil i den virkelig avgjørende fasen i selskapets historie. Sammen med daglig leder i Vestregionen Nina Solberg og kursansvarlig Lars Wang HBV/insam as ønsker velkommen til lederprogrammet «Ledelse, innovasjon og demokrati» i regi av Høyskolen i Buskeud og Vestfold. Les mer om dette på nettsidene til Vestregionen.


Innovasjon – mer enn du aner

$
0
0

Våre drømmer om Norge som innovasjonsnasjon er nå samlet mellom to permer.
I hovedrapporten fra Drømmeløftet (Innovasjon Norge, 2015) finner vi både årets versjon av Innovasjonstalen og ansatser til en ny innovasjonspolitikk.

Les hele rapporten om Drømmeløftet her

Foto: Jo Michael

Ugang 2015

$
0
0

Siste: Se filmen om Ugangsprosjektet 2015 av Selina Miles

Ugangprosjektet i Drammen hadde sin andre opptreden, 14.-22. august 2015.

Premieren i 2014 var en stor suksess og i år som i fjor ble alle verkene lansert i løpet av Elvefestivalen 21.-23. august.

Se også: Ugangprosjektet omtales i den anerkjente kunstbloggen til Saatchi.

Dette var bakgrunnen: Under Ugangprosjektet skal alle sentrumsundergangene få et nytt visuelt uttrykk ved bruk av graffiti for å øke trivsel i de mørke innfartsårene. Det vil også komme 3 nye store veggmalerier i Drammens bykjerne. Til sammen skal nesten 5000m2 dekoreres om alt går etter planen.
Selve prosjektet vil bli avsluttet med live graffiti under «Reggae ved ælva» på Union Scene den 22. august hvor bl.a. Jah Ark Manifest skal opptre i regi av Austad Platesnurreri.

I tillegg vil det i perioden dukke opp et mylder av flotte piecer på den nyåpnede, gigantiske friveggen nede ved Drammen Havn på Rundtom.
Med både internasjonale og nasjonale kunstnere satt på oppgaven ser det ut til at Ugangprosjektet 2015 kan bli en like stor, om ikke større, suksess enn fjorårets. Kunstnerisk leder og kurator for prosjektet er graffitikunstner Eric Ness Christiansen. Prosjektet er initiert av Bylivsprogrammet i Drammen.

Les mer om Ugangprosjektet her.

Artister i sving:
Sofles (AUS), Selina Miles (AUS), TelmoMiel (NE), Can2 (GER), Felipe Pantone (Sp), Peacetu (BRA), Kid & Loze THP, Atle Østerem, Henrik Aarestad Uldalen, Emk, Simon Skavik, Epoxy, Natur, Eilif Hoffmann, Meter, Res, SinnSykShit, Mikael Noguchi, Thomas Stønjum, Achoe, Erie Ness Christiansen, Femy, Eksem, Jame, Neks, Soice, Xeqt, Keis, Ridder, Supah-gee, Kneckone, Emil Paint, Toms, Hoe, Jihl, Trude Skjold Løken, Orkern, Jigs, Roeg, Free, Aquma,Lexus, Poker, Duck, Mars, Duplane, McFunk, Jaws, Etsr, Shujah Malik Awan, Godsetunionens Tita m.fler

Kronikk: Samfunnsinnovasjon

$
0
0

Våre drømmer om Norge som innovasjonsnasjon er nå samlet mellom to permer. I hovedrapporten fra Drømmeløftet (Innovasjon Norge, 2015) finner vi både årets versjon av Innovasjonstalen og ansatser til en ny innovasjonspolitikk. Og diskusjonen er i gang: Er det for lite såkornsmidler til grunderne? Er det det offentlige eller markedet som skal belæres om innovasjon? Er det innovasjon i regi av enslige grundere eller entreprenørskap i større bedrifter som er viktigst? Og ikke minst, er det næringslivet eller offentlig sektor som viktigst for å nå målene? Dette er viktige drøftinger som Innovasjon Norge nå adresserer, og det på en måte som skiller seg fra mange andre statlige strategiprosesser. Dette framstår som en prosess med åpenhet både når det gjelder deltakelse og innfallsvinkler.

Rapporten kan imidlertid også tolkes som et oppgjør med myter. Både myter om innovasjon, men også om rasjonalitet, målstyring, forskningens betydning og ikke minst det individuelle perspektivet som har preget innovasjonspolitikken siden 1980-tallet.

For det første er det ydmykhet i jakten på ”innovasjonsgåten”, på klare definisjoner og på hva som er oppskriften. Det er en god ting at utgangspunktet ikke er svar, men gode spørsmål som også stimulerer til radikalt nye svar.

For det andre er rapporten kritisk til tradisjonelle indikatorer og kriterier på innovasjon som brukes i EUs Innovation Scoreboard. Det pekes på styrken i tillit, relasjoner og alles kompetanse og på avviket mellom det vi burde oppnådd i konkurransedyktighet og livskvalitet. Det OECD har kalt The Norwegian Puzzle. Drømmeløftet synliggjør på en god måte at det kan være større behov for å endre kartet enn terrenget i innovasjons-Norge.

For det tredje utfordres i større grad enn tidligere forestillingen om forskningen og forskernes betydning for innovasjon. Dette avspeiles også i EUs flaggskip for forskning, Horisont 2020, hvor det legges økt vekt på at forskning må inngå i prosesser basert på samfunnsmessige behov.

Og dette knytter an til et fjerde forhold, nemlig at innovasjon i større grad bør kobles opp mot samfunnsutfordringene. Og som det heter i årets Innovasjonstale: ” Vi er godt skodd til å være en viktig leverandør til løsninger på de syv samfunnsutfordringene EU har definert, herunder blant annet helse, bærekraftig matproduksjon, ren energi, og effektiv ressursbruk.”

 Og vi nærmer oss et femte forhold som kanskje er det mest grunnleggende, nemlig forestillingen om at det er enkeltpersoner og ildsjeler (the lonely grunder) som er avgjørende. I sjelden klartekst sies det: ”…det etableres for mange enkeltmannsselskaper uten vekstpotensial eller ambisjoner for annet enn å dekke egen lønn”.

Til sist peker rapporten på at innovasjonsbegrepet både kan og bør utvides. Både sosial innovasjon og samfunnsinnovasjon drøftes. Det er i denne sammenheng fristende å sitere Johan P. Olsen (2004) : Min tolkning er at den økte vektleggingen av kommersialiseringsaspektet ved innovasjonsbegrepet, er et uttrykk for forskyvninger i maktforholdet mellom profesjoner, organisasjoner, institusjoner og samfunnsgrupper, mer enn et uttrykk for de faktiske samfunnsmessige behov for mer innovasjon, og et bedre kunnskapsgrunnlag for analyser av variasjoner i evnen til nyskaping og omstilling.”

 I praksis betyr dette for eksempel ordninger som legger til rette for nyskaping gjennom samarbeid mellom offentlige sektor, næringsliv, det sivile samfunn og FoU- miljøer. Samfunnsinnovasjon blir i dette perspektivet både et spørsmål om innovasjon i, for og av offentlig sektor og langt mer enn et spørsmål om innovative anskaffelser.

Det mest positive med Drømmeløftet er likevel at det her stilles mange gode spørsmål og at det gis få dårlige svar. For oss som er opptatt av samfunn og innovasjon er dette gode nyheter. Det blir spennende å følge med på, og kanskje til og med ta del i, det arbeidet som nå er i gang for å utvikle samhandlingsmodeller, programmer med tilhørende finansiering som stimulerer til sektorovergripende innovasjon, og ikke minst et språk som åpner for innovasjon for alle.

Vi kan faktisk velge om vi nå skal drømme oss bort eller våkne opp og se mulighetene i de nye samfunnsutfordringene.

av
Lars Wang, daglig leder insam as og
Nina Solberg, daglig leder Vestregionen

Foto forside/CC: Jaap Joris

Kommunen som klima-aktør

$
0
0

«Hva betyr omstilling til et lavutslippssamfunn for kommunesektoren?” er et FoU-prosjekt for KS. Prosjektet skal legge grunnlag for en strategi for kommunesektorens arbeid med omstilling til et lavutslippssamfunn. Arbeidet er en del av kommunesektorens oppfølging av analysearbeidet som regjeringen har gjennomført innen tiltak og virkemidler for omstilling til et lavutslippssamfunn. Denne analysen viser at det er mulig å redusere utslippene av klimagasser i Norge med 80-90 % innen 2050.

Resultatene fra prosjektet skal benyttes til veiledning overfor KS’ medlemmer, og til interessepolitisk arbeid for å sikre at kommunesektoren har riktige og tilstrekkelige virkemidler for å bidra til en omstilling.

Prosjektetet gjennomføres av insam as, Civitas og Cicero på oppdrag fra KS. Arbeidet vil bygge både på relevant litteratur/kunnskapsgrunnlag, og på ideer/innspill fra oppdragsgiver og utvalgte informanter.

Gjennom samtaler med utvalgte personer både fra kommunesektoren og andre aktørgrupper, tas det sikte på å sikre god bredde i vurdering av både dagens situasjon, mulighetsrom, og strategier for kommunesektorens omstillingsarbeid til lavutslippssamfunnet. Viktig spørsmål som vil bli belyst er:

  • På hvilken måte er målet om overgangen til et lavutslippssamfunn relevant for kommunesektoren?
  • Hvilke utfordringer og muligheter representerer omstillingen til lavutslippssamfunnet for kommunene?
  • Hvordan kan kommunesektoren, direkte eller indirekte, fremme en utvikling i retning av lavutslippssamfunnet ?

Prosjektet vil bli gjennomført i løpet av våren 2016. Prosjektleder og kontaktperson: Lars Wang

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller innspill til arbeidet!

Foto forside/CC: Knut Opeide

Foto denne siden: Inger Lise Zamata/Drammen fotoklubb

Transport 2.0

$
0
0

Transport 2.0:
En arena for fremtidens transportløsninger

Innovasjonsarena Transport 2.0 skal styrke samarbeid mellom næringsliv, offentlig sektor, FoU-miljøer og frivillige organisasjoner. Samarbeidet tar utgangspunkt i både samfunnsutfordringer og kommersielle muligheter for konkurransedyktige alternativer til privatbilen. Dette legger grunnlag for nye prosjekter innen innovasjon og forskning.

Programmet skal blant annet vurdere aktuelle prosjekter, initiativ, samarbeidspartnere og deltakere. Som en del av dette skal Transport 2.0 stimulere til utviklingsarbeid (i regi av ulike aktører) som er å anse som Transport 2.0 prosjekter.

På programmet i 2016 er det også frokostmøter om blant annet infrastruktur for transport 2.0, neste generasjons bysykler og det nye knutepunktet. Transport 2.0 er et samarbeid mellom Vestregionen (15 kommuner vest for Oslo), Smart City Bærum, næringsklyngen Electric Mobility Norway og Buskerudbyen.

Les mer på nettsidene til Transport 2.0

Foto forside/CC: Frank Meffert

Skedsmo: På vei mot det nye biblioteket?

$
0
0

Skedsmo bibliotek har i dag hovedbibliotek på Strømmen og en avdeling på Skedsmo senter på Skedsmokorset. Skedsmo kommunestyre vedtok i mars 2015 bibliotekstrategien ”På vei mot det nye biblioteket?” Hva ligger i dette?

Strategien kommer med noen klare anbefalinger:

  1. Det inviteres til et bredt regionalt samarbeid om realiseringen av bibliotekmodellen, for å se bibliotektjenestene i regionen på tvers av dagens kommunegrenser
  2. Det arbeides videre med sikte på å etablere et bibliotektilbud i Lillestrøm i nært samarbeid med relevante kunnskaps- og læringsmiljøer
  3. Biblioteket på Strømmen utvikles med en profil som en flerkulturell møteplass og læringsarena
  4. Husebylåven utvikles som et integrert bibliotektilbud med profil innen kultur og lokalhistorie og erstatter dagens bibliotek i Skedsmo Senter på Skedsmokorset
  5. Det anbefales å arbeide for å utvikle bibliotekarenaer og tjenester som integreres i nærmiljøet ved å benytte skoler, barnehager og andre ressurser i nærmiljøet

 

I årsbudsjettet for 2016 og handlingsplanen for 2016-2019 ble det i Skedsmo kommunestyre (des. 2015) vedtatt følgende:

  • Utvikle Husebylåven på Skedsmokorset som flerbrukshus. Det er innarbeidet bibliotektjenester som en del av totalkonseptet i flerbrukshuset.
  • Rådmannen bes utrede etablering av et bibliotek i Lillestrøm, herunder se på dimensjonering, kostnader og mulige lokasjoner, samt mulighetene for et samarbeid med fylkesbiblioteket. Sak legges frem i løpet av 2016.

 

insam har bistått Skedsmo kommune med utarbeidelse av bibliotekstrategien. Sølvi Tellefsen fra insam har fungert som biblioteksjef fra september 2015 og ut februar 2016.

Foto forside: Photo by Nor-Shipping Images / CC BY

Kunngjøring

$
0
0

Konkurranse:
NESTE GENERASJONS RÅDHUS

insam og LPO arkitekter inviterer med dette norske kommuner til et samarbeid om et utviklings- og innovasjonsprosjekt knyttet til neste generasjons rådhus.

Prosjektet er rettet mot å få fram ideer og konsepter som fanger opp bredden i de samfunnsutfordringene kommunene står overfor. Noen eksempler er behov for økt samhandling, inkludering og tilrettelegging for alle (universell utforming), klima og ressurseffektivitet, demokrati og deltakelse, kommuneøkonomi, robusthet (resilience), gjennomføring av kommunereformen og mer levende byer og steder.

Hva skal rådhuset avspeile?
Vårt utgangspunkt er at derfor at rådhuset er en fysisk struktur som avspeiler både kontekst og ideer om hvordan et lokalsamfunn bør utvikles. Rådhuset er et hus med potensielt mange dimensjoner og bruksmuligheter og hvor det kan være behov for en utvikling av det idégrunnlag for hva et framtidsrettet rådhus bør avspeile.

Vi legger til grunn at prosjektet gjennomføres i samarbeid med en kommune som er innstilt på å realisere et nytt rådhuskonsept gjennom nybygg eller ombygging. Det er også mulig for en samarbeidskonstellasjon av kommuner å delta.

Det vil være en styrke om kommunen(e) også kan kan tenke seg å vise vei når det gjelder rådhusutvikling i Norge.

Prosjektet skal lede fram til et anbefalt konsept som kan ligge til grunn for en videre anskaffelsesprosess, f.eks. gjennom plan- og designkonkurranse. Det vil bli lagt vekt på at prosjektet skal utforske alternative konsepter og være et reelt utviklingsprosjektet som legger grunnlag for innovative løsninger.

FoU-unntaket
Vi legger til grunn at prosjektet er et reelt utviklingsprosjekt, hvor også insam og LPO bidrar med utviklingsressurser. Ut fra at dette også vil prosjektet inngå som en del av vår forretnings- og kompetanseutvikling. Dette kan også gjøre det mulig å bruke § 1-3 annet ledd bokstav g i Forskrift om offentlige anskaffelser (FoU-unntaket). Her åpnes det for at oppdragsgiver og leverandør kan samarbeide om et utviklingsprosjekt hvis det foreligger et vesentlig forsknings- eller utviklingselement. Dette elementet kan være en ny type tjeneste/produkt, ny anvendelse av kjent teknologi eller utvikling av ny kunnskap. Det må med andre ord frembringes noe som ikke allerede er tilgjengelig i markedet.

Interesserte kommuner kan sende en kortfattet redegjørelse til lars@insam.no for hvorfor de kan tenke seg å inngå i et utviklingssamarbeid. Ta gjerne kontakt med Lars Wang (90523021) om dere har spørsmål og/eller ønsker å drøfte om prosjektet kan være aktuelt.

Frist: 01.06.16

Les mer om FoU-unntaket fra regelverket om offentlige anskaffelser hos difi.


Grønn og urban varelevering

$
0
0

Bring / Posten, Byen Vår Drammen, Drammen kommune og Transportøkonomisk Institutt (TØI) samarbeider om å utvikle en ny vareleveringstjeneste. Den nye tjenesten rettes mot distribusjon av varer og pakker til butikker, bedrifter og handlende i Drammen sentrum.

Det er stort potensial for forbedring av dagens varetransport i byer. Den bidrar til klimagassutslipp, luftforurensning, trafikkbelastning og konflikter om arealbruk. Dessuten er den lite effektiv og med dårlig utnyttet kapasitet i varebilene. Den nye tjenesten skal være bylivsvennlig og miljøvennlig, samtidig som det skal være et økonomisk bærekraftig forretningskonsept og gi sentrumshandelen et konkurransefortrinn.

insam har prosjektledelsen for Grønn og urban varelevering.

Foto: Movebybike
Foto forside: Stadsleveransen, Göteborg stad

Innovativ litteratur

$
0
0

Triztan Vindtorn Poesipris ble delt ut for første gang 21. mars 2013 til Terje Dragseth. Prisen skal gå til en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi. Formålet med prisen er å ta et krafttak for, og å øke interessen for, poesi. Prisen er et samarbeid med Drammen kommune, Aschehoug forlag og Den norske Forfatterforeningen og består av kr. 100.000,- og et trykk av Triztan Vindtorn.

Ingar Helge Gimle inviterer til en humoristisk og selvironisk festaften, hvor ordene er ujålete og direkte. Han har med seg Drammens egen Katharine Gjesdal og viserapperen Eivind Sander. Mellom poesi og rabalder blir tema på paneldebatten, hvor mottaker av Triztan Vindtorn poesipris 2015, Gro Dahle, møter Yahya Hassan, rebell og poet. Triztan Vindtorn poesipris 2016 deles ut for fjerde gang.

insam er samarbeidsparter for Triztan Vindtorn Poesipris. For oss en poesi en kilde til inspirasjon som bidrar til kreative prosesser og nyskapende løsninger.

Poesiprisen deles ut som en del av Vindtornfestivalen 6.-9. april 2016.
Utdelingen finner sted i Drammens Teater lørdag 9. april klokken 16.00.

Les mer om Vindtornfestivalen her.

Copyright foto: Lawrence Vindtorn

Bilpool i Drammen

$
0
0

Fremtidens mobilitet kommer stadig nærmere. Smartere byer og smartere systemer brer om seg. Nå kan du bli medlem av Hertz bilpool i Drammen og benytte deg av splitter nye biler – når du trenger det. Som insam.no-leser får du dessuten rabatt.

En viktig del av Transport 2.0 er deling av ressurser. Biler for persontransport er en ressurs som kan utnytte bedre gjennom deling. Mye tyder på at dette også vil være viktig for å nå målet om nullvekst i privatbiltrafikken. Hertz i Drammen og Hertz Carsharing har nå også bilpool i Drammen og arbeider aktivt med eiendomsselskapet Vestaksen og Innovasjonsarena Transport 2.0 for å gjøre bildeling til en naturlig del av den nye infrastrukturen.

Rabatt gjelder medlemskap for privatpersoner som leser insam.no:

– Gratis innmelding
– Gratis medlemskap i 3 måneder (Fast medlemskap)
– 100kr i rabatt på de 2 første leiene

Registrer deg i dag på www.hertzbilpool.no trykk «bli medlem», skriv inn rabattkode i steg 1 «insam-2016»

Spesialtilbud for bedrifter er også tilgjengelig, ta kontakt med lars@insam.no for dette.

Les mer om Transport 2.0 her.

Masterstudium: Ledelse, innovasjon og demokrati

$
0
0

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) fortsetter med sitt nyutviklede masterprogram i Ledelse, innovasjon og demokrati. Studiet er samlingsbasert og lar seg kombinere med full jobb. Det har et nordisk perspektiv og samlingene gjennomføres i Malmø, Aalborg og Drammen.

Studiet foregår høsten 2016 og våren 2017 og bestått eksamen gir 30 studiepoeng som kan inngå i Executive Master of Management (EMM), forutsatt akkreditering av graden høsten 2015.

Studiet er skreddersydd for deg som skal lede samfunnsrelatert innovasjonsarbeid og er rettet mot utfordringer og innovasjon både i og av offentlig sektor. Samtidig er studiet meget relevant for både bedrifter og ideelle organisasjoner som ønsker å delta i å utvikle lokalsamfunn og regioner. Studiet er relevant uavhengig av hvilket fagfelt eller hvilken sektor du arbeider i, og vil være en arena for tverrfaglighet og dialog på tvers av organisasjoner. Vi tror deltagerne på studiet blant annet arbeider med å; realisere framtidens kommunestruktur, løse klima- og energiutfordringer, finne innovative løsninger på sosiale utfordringer, skape bedre læringsmiljøer, styrke aktivitet og handel i bysentrum eller skal realisere bedre helsetilbud gjennom samhandling og nye konsepter.

Det legges til rette for at organisasjoner som har deltakere kan få gjennomført en utviklingsoppgave/utredningsarbeid av grupper på 2-3 deltakere (masteroppgave).

Studiet er utviklet i samarbeid med Vestregionen (16 kommuner vest for Oslo). insam ved Lars Wang har hatt en sentral rolle i utviklingen av studiet og vil samarbeide med HSN i gjennomføringen.

Det er nå åpent for å søke opptak.

Last ned brosjyre for nedlastning
Her er lenke til studiet og påmelding på HSNs nettsider.

 

Elsykkelbiblioteket

$
0
0

Mange er nysgjerrige på hvordan el-sykkel eller lastesykkel fungerer, og om dette passer inn i deres hverdagstransport og -logistikk. Kommer el-sykkelen opp bakkene til der jeg bor? Hvordan er det å sykle med flere poser dagligvarer på lasteplanet? Liker barna å sitte på til og fra barnehagen? Sparer jeg noe tid på dette i forhold til å velge bilen? For å la folk finne ut av dette tilbyr nå Drammen kommune 2 ukers utlån av elektriske lastesykler og vanlige elsykler.

Denne type sykler er forholdsvis kostbare og vil koste mellom ca. 20 000,- og 60 000,-, hvis man velger utgaver at høy kvalitet. Det er derfor en relativ høy terskel for å gå til innkjøp av slike sykler, og mange vil trolig ønske å være sikker på at sykkelen løser de daglige transportbehovene før de gjør en såpass omfattende investering.

Med utgangspunkt i Bylivsprogrammet i Drammen har Drammen kommune og Buskerudbyen finansiert og organisert tilbudet som ble lansert 21. juni. Tilbudet ble veldig godt mottatt og det er nå nærmere et halvt års ventetid på lån av sykkel. Dette betyr at innbyggerne i Drammen er nysgjerrig på denne transportformen, og dette kan bidra til å redusere bilkjøring i byen. Prosjektet er inspirert av Cykelbiblioteket i Malmø som har vært veldig generøse med å dele på sine erfaringer. Her kan du lese mer om tjenesten, betingelser og påmelding.

Les oppslag i Drammens Tidene (bak betalingsmur)

insam har hatt ansvar for prosjektutvikling og prosjektledelse for elsykkelbiblioteket.

Fotos: Butchers&Bicycles og Tore Sandberg/Drammens Tidende (forsiden).

Viewing all 91 articles
Browse latest View live